gtag('config', 'AW-853523673');

Az ágyából nézheti a sarki fényt

Sátrak az északi sarkkörtől egy kicsit délebbre, üvegkunyhók a sarki fény alatt, hegyi szentélyek szűz hóval borított lankákon. Ezeken a téli búvóhelyeken az ember pont annyira érezheti magát magányosnak, amennyire akarja, és átélheti, hogy a télnek is megvan a maga romantikája.

Az ágyából nézheti a sarki fényt

Luxusjurták az Alpokban

A luxus és a fenntarthatóság a hívószava annak a svájci, Valais tartományban található Whitepod ökohotelnek, amely 38 négyzetméteres, geodézikus, kupola formájú jurtákban, 1400 méteres tengerszint feletti magasságban várja síelő vendégeit. 

Ideális hely az elvonulásra, gondosan elszigetelve a külvilág távközlési szolgáltatóitól. Ez alól csak az étterem és a spa részlegnek helyet adó központi épület a kivétel. A vendég a recepción hótalpat, túrabotot, elemlámpát és térképet kap, amelyek segítségével egy húszperces séta után megtalálja a jurtáját.

Ezért a látványért megéri

A kör alapú sátorban minden megtalálható, ami egy klasszikus hotelszobától elvárható. Zuhanyzós fürdőszoba és vastag szőrmével borított franciaágy gondoskodik a kényelemről, a kandalló lobogó tüze pedig a melegről és a hangulatról. Az éjszakánkénti 500 svájci frankos luxussátrazásba a tábor területén futó sípálya és a felvonó korlátlan használata is beletartozik.

Bár a jurta hatalmas fóliaablakain keresztül is élvezhető a völgybe nyíló panoráma, síelés után nem érdemes kihagyni az éjszakai csillaglest sem, pokrócba burkolva, a teraszon ücsörögve.

Az ágyából nézheti a sarki fényt

Sarkifényles fűtött igluban

Az utóbbi években egyre többen látnak fantáziát a hóból és jégből készült hálószobákban. A magyar határtól néhány száz kilométerre akár mi is kipróbálhatjuk, milyen érzés hóból tapasztott osztrák igluban aludni.

Annak azonban, aki ezt az élményt szívesen fejelné meg a misztikus sarki fény vadászatával, messzebbre kell utaznia, és mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A lappföldi Kakslauttanen Arctic Resort komplexum például nemcsak hóból tapasztott, de üvegtetejű iglukkal várja vendégeit.

Az ágyából nézheti a sarki fényt

Ide a legtöbb turista a szeptembertől márciusig tartó időszakban érkezik, amikor a legnagyobb az esély a zöldeskék színekben pompázó aurora borealis fényjátékát megcsodálni. Míg a környező településeken a sarki fény vadászatára hat-nyolcórás, fogvacogtató túrákat szerveznek negyvenezer forintnál kezdődő árakon, addig a finn üdülőhelyen százötvenezer forintért lehetünk részesei annak az élménynek, amely a legtöbb ember bakancslistáján szerepel. Fűtött, áttetsző fedelű kunyhóban, tarkóra tett kézzel, háton fekve csodálhatjuk a látványt, amelyről csak akkor maradunk le, ha netán elalszunk.

Hegyi szentélyek indián földön

Az amerikai Utah állambeli Sundance Resortben megtudhatjuk, milyen érzés kunyhónk ajtajából, felcsatolt síléccel, egyetlen lendülettel lecsúszni a lejtőn. A sípálya szélére épített száznál is több hegyi szentély a Wasatch-hegyek oldalán húzódik végig. 

A hatvanas évek végén Robert Redford vette meg a több ezer hektárnyi területet, amelyet annak a filmnek (Butch Cassidy és a Sundance kölyök) az emlékére nevezett el, amely az első sikert hozta meg számára. Redford a természet harmóniáját megőrizve képzelte el a hegyvidéki szálláshelyeket, ahogy az ute indiánok éltek bő kétszáz éve.

Az ágyából nézheti a sarki fényt

A kívül-belül fával burkolt házak berendezése az amerikai őslakosok kultúráját őrzi, de a nagyobb luxusszentélyekben éppúgy megtaláljuk a fatüzeléses kandallót, mint a saját bejáratú pezsgőfürdős sarkot.

Talán a Timpanogos-hegy 4000 méter magasba nyúló gleccsercsúcsainak látványa, talán a páratlan szépségű táj és a helyi kultúra megőrzése ösztönözte Redfordot arra, hogy egy fiatal filmeseket gyűjtő szellemi műhely is ebben az inspiratív természeti környezetben jöjjön létre. A számos kulturális és művészeti program mellett a világ legkomolyabb független filmmustráját, a Sundance Filmfesztivált is itt rendezik meg évek óta.

Az ágyából nézheti a sarki fényt

Kempingezés az Északi-sarkvidéken

Ha siklás helyett beérjük síkvidéki túrázással, akkor a föld legészakibb kempingjeit a végtelen hó birodalmában kell keresnünk. Nunavut Kanada legnagyobb territóriuma. A Nyugat-Európa méretű területen nagyjából annyi ember él, mint egy magyar kisvárosban.

Legészakibb pontjától mindössze pár száz kilométerre húzódik az északi sarkkör, így a 15 fokos nyári hőmérsékleti csúcsnak a helyiek éppúgy örülnek, mint a turisták a közelükben vonuló rénszarvascsordának egy sarkköri szafaritúrán. Utóbbin közvetlen közelről hallhatják a Somerset-sziget partvidékén csoportosuló beluga bálnák hangjátékát, de a jegesmedvelest is stratégiai útvonalon, biztonságos testközelből élvezhetik.

Az ágyából nézheti a sarki fényt

Az északi sarkkörhöz közel eső területeken a turisták többsége a csak nyáron nyitva tartó hotelek összkomfortját választja, pedig a legkalandosabb szálláshelyek azok a kunyhók és sátrak, amelyek kellően távol vannak a lakott településektől. Nunavut három nemzeti parkjának szélén tűzrakó állásokkal kialakított, az erős sarki szél ellen szélfogókkal körülvett területeken vadkempingezhetünk.

A látogatók figyelmét az óriássátrakban kialakított melegedőhelyeken is felhívják a bélelt anorák, a magas energiatartalmú ételek és a vízhatlan hálózsák fontosságára. Bár Nunavutban a kempingezés a legolcsóbb, legzöldebb és legnyugisabb szállásforma, az édesvízi forrásokat és a helyi élővilágot jól ismerő túravezető díján nem érdemes spórolni, ha a sarkvidék égboltja alatt akarunk sátrat állítani.

Forrás: Origo

Elérhetőségek

Kültéri parkoló 

Kültéri fedett parkolás

Beltéri, zárt teremgarázs

Szolgáltatásaink

Autómosás, takarítás

 

1./ Személyautó, SUV, Kisbusz

Autóját az időjárás függvényében takarítjuk, visszaérkezése előtti nap vagy aznap. Lehetőség szerint a takarítás után garázsba állítjuk.

 

2./ Prémium autótakarítás

A következőket tartalmazza a mosás és takarításon kívül:

- Autó Klímarendszerének, szellőzőinek és teljes utasterének  a szagsemlegesítése,  fertőtlenítése ózongenerátorral.

 

Próbáljon ki minket, és nem akar majd máshol parkolni!

Nálunk nincs reptéri behajtási költség!

Mozgássérült parkolóval is rendelkezünk

Bőrönd súlyának ellenőrzése

Kulturált családias környezet, tiszta mosdók

Óriás parkoló terület(kültér, beltér)

A legjobb árakat kínáljuk!

Megérkezéskor a reptéri transzfer azonnal indul. Több transzfer autóval dolgozunk.

Utasainkat közvetlenül az indulási szintre visszük.

Bankkártyás fizetési lehetőség

Bankkártyás fizetési lehetőség